Top 3 - Jakub "Shymonkey" Šimůnek

Po 14 dnech znovu pokračujeme v rubrice Top 3. Snowboarding se neustále rozrůstá a objevují se nové možnosti. Někdo si užívá ježdění v prašanu, někdo ve snowparku, někdo by zase řekl, že se snowboarding na závodech prezentuje jako nudný a stereotypní. Pokud vás baví neotřelý styl, šílené nápady a nesmyslné spoty, máte dnes možnost nahlédnout trochu blíž. Opičí styl, který nemá v Česku konkurenci, vám servíruje Jakub Šimůnek.

Proč ti říkají vopičák aka Shymonkey?

- Nejdřív vznikl pseudonym Shymonkey... Vymýšlel jsem jméno produkce když jsem začínal natáčet. Lidi mi občas říkali, že vypadám jak opice, tak jsem se toho chytnul. Jsem celkem stydlivej kluk když zrovna nestojím na snoubu, tak proto "shy". Zároveň je v tom moje přezdívka, která se s mojí rodinou táhne už celý život. Bráchovi říkají taky Šimon a tatičoj taky... jsme takovej Šimon clan. No a taky je tam obsažený slovo "key" jako klíč... Je to takovej můj klíč ke štěstí, protože to je práce, která mě baví a je to zaroveň můj koníček... takže tak :)
- Opice mi začali řikat až po tom co pod tímhle pseudonymem pracuju.
- A taky mám asi i takovej opičí styl když jezdím, možná jak postřelená opice... A mám rád les a chtěl bych mít barák na stromě :D

Český snowboarding třemi slovy?
- Sex
- Drogy
- A rokenroll... haha

Nejšílenější spoty, který jsi kdy jezdil?

- Treewhip v Kořenově, nejtěžší bylo najít ten správnej strom a všechno to připravit, pak už jsem to dal během deseti pokusů (video)
- Nosebone z okna v Liberci, zase nejtěžší příprava... Nanosit ten sníh do druhýho patra a vymyslet rozjezd z věcí co byly v baráku... Dát to už bylo easy (video)
- A poslední asi switch grind na bradlech na rukou do switch bora do roury... tak tam byla úplně hardcore příprava, vymyslet to dalo úplně ultra práci a plno bolesti (tenhle trik se původně vyvinul úplně z jinýho triku) a dát to to bylo uplně to nejhorší. Tak 30-​krát jsem zakous přední hranu, byl jsem celej od bahna a málem jsem tam nechal život... 7 dní jsem s tím bojoval... ale neustoupil jsem, takže to tam padlo :D (video)

Tři oblíbené hlášky?

- Teď nebo jindy.
- Život ty kokot... pochopí jen zasvěcení :)
- Barva není zeď... to většinou říkám, když jedu na červenou :D

Aktivity mimo snowboarding?

- Skate
- Fočus
- Mrštění házedlem (telefon)

Tři nejlepší snowparky ever?

- The Stash v Avoriaz /​ Vars (Francie)
- Vítkovice (Česko)
- Dachstein (Rakousko)

Tři oblíbení riders plus jejich video?

- Profily mojeho oblíbence Guse Engela (video, video)
- ReCreation, speciálně part Nicka Viscontiho
- Cokoliv od Think Thank Production

Co si myslíš o snowboardingu na Olympiádě?

- Nic pro mě :)
- Rozhodně dobrý pro zpopularizovaní a rozvoj snowboardingu
- Je to pro mě jinej svět, ale samozřejmě fandím

Tři věci, které tě štvou na dnešním světě?

- Ničení přírody
- Násilí a bezohlednost lidí
- Paprika

Tři nejnavštěvovanější web stránky?

- Yr.no
- Mail
- Shredforfun.cz a různý snb weby

Speciální úpravy na tvém prkně, nebo výbavě?

- Používám vosk na surf, aby mi neklouzala noha když dělám onefooty
- Dost často mívám takovou speciální úpravu nenáročnou na přípravu, říká se tomu fraktura snowboardu v půlce, je to celkem drahá a nebezpečná záležitost... tak to nezkoušejte doma
- A pak asi “pyruleťák”, to je můj vlastní název... nevím jak se tomu nadává, ale přišlo mi to trefný. Obrousím si středový kolečko na předním vázání tak, aby na něm nebyly ty zoubky... prkno se pak může protáčet pod nohou když dělám onefoot a o to se taky rozšiřuje repertoár mých triků (video)

Tři zaměstnání, které bys chtěl dělat?

- Snowboarding
- Král zvířat
- Nepracovat :D

Tři nejhorší držky, co sis dal?

- Zrovna teď o víkendu na rail jamu v Polsku jsem si dal lehkej blackout hlavou o schody, ale za deset vteřin se mi zase objevil obraz, tak jsem to šel dojezdit.
- Dávám si pořád hrozně... podle mě umím líp padat než jezdit... haha
- Nejhorší držka je ta, po který neodejdete dom po svých... ale naštěstí z toho vyváznu většinou bez větších zranění, takže klasika rozseklé holeňe, naraženiny, modřiny, vykloubeniny. Největší zranění co se mi kdy stalo, byly asi vykloubený ramena a palec... mam pevný kosti takže lámu jen snoubordy :)

Tvůj pohled na snowboarding globálně?

- Globálně mě sere globální oteplování, který to všechno kurví a každý rok je míň a míň sněhu, což má za následek totálního neuspokojení opice.
- Prostě komunita skvěle šílenejch bláznů, který pokořujou hranice gravitace a žijou život naplno - miluju ten life style.
- Nejradši mám na snowbordingu to, že si na sebe můžeš vzít co chceš :D ... ne, dělám si prdel. Miluju to, protože seš pořád se svými přáteli... na každém tripu poznáváš nové lidi z celýho světa. Většinu času trávíš v přirodě na čerstvém vzduchu a nikde na světě nepotřebuješ cizí jazyk, aby ses dobře bavil... A vůbec nejlepší na tom všem je to ticho... když přijedeš do pořádných hor a taky seš blíž ke slunci, což tě hřeje na duši. Je to náročnej sport, ale zároveň tak uklidňující.

Tři triky, které se prostě nikdy nenaučíš?

- Double
- Triple
- Quadra

Triky, které máš nejradši a děláš je všude?

- Pořádnej transfer do lipslidu
- Wallie do čehokoliv
- Ss fs boardslide

Tři výmluvy, proč jsi ještě neopravil střechu u Krysáka? (Shymonkey trochu "upravil" střechu chaty na legendární Čihalce v Orlických horách před lety při natáčení Snowporningu - pozn. FRed.)

- Haha my gosh :D ... tak tuhle otázku jsem nečekal... hehe první výmluva.
- Pak asi z části proto, že snowpark na Číhalce už nějakou dobu nefunguje, tudíž mi to nemá kdo připomínat tak jako když jsem tam jezdil na skvělý akce jako byl Freeride.cz Karneval a Metal Attack. RIP Číhalka.
- No taky proto, že bych to možná ještě víc rozbil... a jsem grázl, co skáče lidem po domech.

Tři snowboard videa, která tě nakopnou před ježděním?

- Right Brain Left Brain a Methods Of Prediction, Think Thank Production
- Yawgoons
- Jakýkoliv video od Rock on crew... mají šikovnýho kameramana (Lukas Tielke) a je to prdel, takže má pak člověk hned dobrou náladu po ránu a navíc se mi to líbí i obrázkově (ukázka), k tomuhle videu patří neoddělitelně i tenhle gag od Daniho Rajczanyho. Dani je jeden z mých oblíbených riderů.

Země, kam by ses chtěl někdy podívat?

- Japonsko /​ Čína
- Nepál /​ Indie
- Island /​ Amerika

Příběhy a zážitky k pobavení?

- Můj život
- Je jich nesčetně, při cestách s homies, na kalbách po závodech prostě pořád, občas dělám dost šílený věci a myslím si, že to lidi baví... takže stačí koupit vodku a pojďte se mnou pít.... pak se bude mlatit hlavou do věcí, skalpovat se, skákat do lidí, falšovat kolabs, pít pivo ze země, dělat bordel a prostě takový ty legrandy a Dyť to znáš (zdravim Jawora :D)
- Jo jednou jsem se probudil úplně nahatej na cizím hotelu po tom, co jsem zaklínal vodku... Nikdo tam nebyl a moje věci taky ne. Později jsem se dozvěděl, že jsem byl tak nepříčetnej, že mě museli hodit do studený sprchy... no a vzali mi věci, abych neutekl. Byl jsem dost vyděšenej, protože jsem nevěděl kde jsem a co se stalo, taky jsem hodně zvracel a prostě bylo mi fajn.... poklidný večer s přateli :D Mimochodem zaklínání je recept Davida Čonky - pokud máte zájem ušetřit na chlastu, tak se ho zeptejte na přípravu... je to celkem zdatnej kondiční trenér a milerád vám dobře poradí.

Plány na nadcházející sezónu?

- Hlavně teda snoubordovat.
- Plánuju takovej projektík, ale víc se dozvíte až po Novým roce.
- Chtěl bych se podívat na trip za kámošema do Bulharska, jinak bych chtěl převážnou většinu sezóny trávit doma a drtit streety... pokud bude sníh teda.

Shymonkeyho sponzorují Vans, Capita, Union, Garandbrand.cz, Darkslide.cz a HeroInHeart.

Shymonkeyho můžete také sledovat na Instagramu, na jeho Youtube kanálu nebo na Vimeu. Má tam opravdu povedenou sbírku cenností... haha.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!