Ohlédnutí za X Games 2016 v Aspenu

Svátek extrémních sportů (snowboardingu nevyjímaje) - X Games 2016 je již za námi. Akce proběhla tento víkend v coloradském středisku Aspen. X Games je jedním z nejsledovanějších contestů na světě. Na jezdce je vyvíjen obrovský tlak, jak ze strany publika a médií, tak ze strany sponzorů, kteří chtějí, aby jezdci, které finančně podporují, předvedli co možná nejlepší výkon. Kdo se nejlépe vypořádal se závodním stresem a předvedl nejlepší výkon? Čtěte dále…

Výčet a rozmístění překážek jsme již nastínili v novinkách z minulého týdne - Aspen propozice, GoPro setup. Lepší vizualizaci vám poskytnou i videa, která naleznete v článku níže. Nyní si pojďme shrnout jednotlivé výsledky a highlighty celé akce.

Slopestyle - muži
Dominantní postavení v disciplíně slopestyle již několik let drží Kanaďan Mark McMorris. Loni si na X Games při triku na jibbové platformě zlomil žebra a jeho nejistota na railech byla znát i letos. Ve své vítězné jízdě se však McMorris s prvními 3 raily vypořádal a směle tak pokračoval ke třem skokům, kde postupně odjel - switch backside 1260, frontside triple-​cork 1440 a backside triple-​cork 1440 na posledním největším skoku, kterému se v X Games hantýrce přezdívá „Money Booter“.

Jako druhý se umístil další Kanaďan - Sebastian Toutant aka Seb Toots. Ten na railové sekci odjel kombinace 270° rotací, které natrénoval před několika týdny ve svém homeresortu v rámci projektu All 8. V lajně skoků odjel tento dvojnásobný držitel X Games zlata z Tignes triky na čistotu; konkrétně se jednalo o cab 1260, frontside doublecork 1080 a backside triplecork na Money Booteru.

Mons Roisland
, mladý Nor, zajel jízdu, kterou rozhodčí ocenili třetím místem a tedy bronzovou medailí. Mons je součástí norské snowboardové reprezentace a na sněhu tráví téměř celý rok. Jeho píle tak byla doceněna, i přesto, že jeho jízda nebyla tak čistě zajetá, jak tomu bylo například u Marka nebo Sebastiana. Mons nadchl rozhodčí především svou pěknou switch backside 1620 a frontside 1440.Těmito triky zajel i svého krajana a známého slopestylového jezdce Stale Sandbecha.

Slopestyle - ženy

Vítězkou
slopestylového klání se stala Kanaďanka Spencer O´Brien, která oslnila především technickým jibbingem a switch backside 720 na prvním skoku. V celkovém pořadí druhá Jamie Anderson zajela podobnou jízdu jako O´Brien, judges však její jízdu ocenili dvěma body méně. Nižší bodové hodnocení mohlo být způsobeno tím, že Anderson své graby nepodržela ve vzduchu po dostatečně dlouhou dobu. Držitelka bronzové medaile, Hailey Langland, zajela velmi pohledný jibbing, ve kterém nechyběl ani ukázkový nosepress nebo lipslide transfer. Hailey nezaostávala ani skocích a kdyby cab 5 na posledním skoku protáhla do rotace o 720 stupňů, mohlo to na pódiu vypadat všechno úplně jinak. První tři místa v ženské kategorii byla velmi vyrovnaná.

Halfpipe – muži

Výsledky rampy možná dopadly úplně jinak, než jak většina snowboardového světa a sázkových společností očekávala… Favorité Danny Davis, Iouri PodlatchikovAyumu Hirano byli vystřídáni mladou krví. První místo bral po zasloužené technické jízdě Matt Ladley. Jeho run obsahoval jak technické rotace o 1260 stupňů, tak i method grab v solidní výšce pro všechny milovníky stylového ježdění. Druhý Ben Ferguson zajel poměrně kreativní jízdu, ve které samozřejmě musely být zahrnuty i back-​to-​back doublecorky, jinak by jeho šance na obdržení stříbrného kovu byly mizivé. Třetí flek bral Australan Scotty James, který překvapil velmi čistou jízdou. Nutno podotknout, že soutěž v rampě přerušilo silné sněžení, výsledky byly tudíž posuzovány na základě prvních jízd všech účastníků závodu. Tento faktor měl dozajista velký vliv na konečný výsledek celé souteže v superpipe.

Halfpipe – ženy

Ženskou soutěž v U-​rampě doprovázelo tak jako u mužů silné sněžení a špatná viditelnost. S nepříznivými podmínkami se nejlépe vypořádala mladá Američanka Chloe Kim, v jejíž jízdě nechyběla například frontside 1080. Druhé místo brala Arielle Gold, které zhoršené podmínky příliš nesedly a proto nepředvedla tak dobrou jízdu jako před pár dny na Laax Open. Bronz "zbyl" na poměrně neznámou jezdkyni z Číny - Xuetong Cai.

Big air

Disciplínu „velkého skoku“ neboli big air, ovládl kanadský gymnasta-​snowboardista Maxence Parrot. Jeho jízdy se skládaly z backside 1620 triplecork a cab 1800(!). Mark McMorris odjel svůj nový trik switch backside 1620, což stačilo na stříbrnou medaili. Drobný, ale mrštný Japonec Yuki Kadono odjel triple cork daleko za „sweet spotem“ a zpátky do země vycházejícího slunce poletí s bronzem na krku. Uvidíme, zda-​li projde letištní kontrolou...

Češi a Slováci na X Games

Naše barvy úspěšně hájila Eva Samková, které k titulu v disciplíně Snowboarder X (boardcross) chybělo pouhých čtyřicet tisícin sekundy. Takový „rozdíl“ zamrzí, ale příště to snad Evce vyjde. Slovenka Klaudia Medlová se mezi silnou konkurencí také neztratila. Ve finále ženského slopestylu skončila na pěkném sedmém místě, a to i před takovým jménem, jakým je Cheryl Maas. Nebýt neodjetého double backside rodea(!) na posledním největším skoku, mohlo být pro Klaudii všechno úplně jinak... Oběma holkám i tak gratulujeme k úspěchu.

Jízda Klaudie Medlové a stříbrné Evy Samkové, která velkou část své finálové jízdy držela první pozici:

Letošní ročník „X her“ je tak z půlky za námi. Záměrně zmiňuji "z půlky", jelikož již za necelý měsíc nás čeká evropská mutace X Games, která se letos bude konat v norském Oslu ve dnech 24.-28. února.

Videa k druhým a třetím místům můžete sledovat na X Games video portálu.

Kompletní informace a další disciplíny najdete na oficiální webu X Games.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!