Laax Open 2016

Pro všechny příznivce závodního snowboardingu přinášíme informace o pravděpodobně největším a nejznámějším snowboardovém závodě na starém kontinentě - Laax Open 2016.

Akce proběhla minulý týden ve dnech 18.-24.1. 2016. Po tom, co několikaletý hlavní sponzor akce, značka Burton, dal „ruky pryč“ od podpory závodu (původně Burton European Open - BEO - pozn. FRedakce), je to právě společnost Weisse Arena Gruppe (provozovatel střediska Flims-​Laax-​Falera), která si vzala celou akci pod svůj palec. A vložila do akce spoustu peněz (Prize money 500 000 USD) a úsilí. Pojďme si teď akci Laax Open 2016 společně zrekapitulovat.

Trať
Laax se pyšní největší superpipe na světě, je dlouhá přibližně 200 metrů a její stěny mají bezmála 7 metrů na výšku. Vybudovat ji stálo středisko Laax 3,8 milionů Eur. Netřeba více komentovat. 

Slopestyle course se v Laaxu mění každým rokem a letošní ročník toho nebyl výjimkou: na prvním hitu si jezdci mohli vybrat ze tří železných překážek (klasický downrail, double kink rail a pole jam). Právě díky šikovně umístěnému polejamu mezi railem a doublekinkem měli jezdci možnost transferovat a zpestřit tak svou jízdu. Druhý hit byl rovněž kreativní, jednalo se o „hranku“ (tzv. knuckle), přes kterou rideři například sázeli stylové hand-​dragy. Boční strany hranky sloužily jako quaterpipe, ze které jezdci transferovali do dopadu hrany a nabírali rychlost na první skok. Třetím, čtvrtým a pátým hitem byly skoky, které měly dostatečnou velikost na to, aby na nich jezdci mohli sázet back-​to-​back triplecorky. Posledním hitem, který ukončoval celý slopestyle kurs, byla quarterpipe, ze které byla možnost nabrat rychlost „proti směru“ a dát si před odchodem do „šaten“ poslední jibbovou překážku.

Slopestyle
Rekordní prize money (75 000 USD pro vítěze mužské kategorie a 45 000 USD pro vítěze ženské kategorie) přilákala do Laaxu smetánku závodního snowboardingu. Po náročném týdnu plném variabilního počasí si prestižní prvenství a v přepočtu více než 2 milióny Kč domů neodvezl nikdo jiný než miláček kanadských teenagerek a MTV star - Mark McMorris. Ten zajel technicky náročnou a dokonce i stylovou jízdu: na prvním hitu transfer z polejamu do backside lipslidu, cab 9 na hrance, back-​to-​back triplecorky na skocích, McTwist na quarterpipe a kombo na poslední jibbové překážce. Marka následovali další 4 Kanaďané - prvních 5 míst v Laaxu tak patřilo Kanadě, šestý se umístil fin Peetu Piironen.

Ženskou kategorii ovládla Jamie Anderson, jedna z mála snowboardistek, na kterou se hezky dívá na sněhu i mimo něj. Té se tento týden na úctě připíše zhruba 1,2 milionů Kč. Jako druhá se umístila Novozélanďanka Christy Prior, na kterou z publika dohlížel účastník závodu a partner v jedné osobě - Alex Oestreng.

Muži slopestyle (top 6)
1. Mark McMorris (CAN) 91.40
2. Tyler Nicholson (CAN) 84.35
3. Sebastien Toutant (CAN) 83.10
4. Darcy Sharpe (CAN) 82.30
5. Michael Ciccarelli (CAN) 81.10
6. Peetu Piiroinen (FIN) 76.30

Ženy slopestyle
1. Jamie Anderson (USA) 81.10
2. Christy Prior (NZL) 71.80
3. Miyabi Onitsuka (JPN) 62.85
4. Silje Norendal (NOR) 61.55
5. Spencer O’Brien (CAN) 30.35
6. Cheryl Maas (NED) 21.55

Halfpipe
Vítězi „královské“ disciplíny se stali teprve 17ti letý Japonec Ayumu Hirano (75 000 USD) a Američanka Arielle Gold (45 000 USD). Hirano není na scéně žádným nováčkem. Už v roce 2013 vyhrál rampu na BEO, tehdy ještě ve věku 14ti let. Tento borec na svůj věk a drobnou postavu létá nezvykle vysoko, talent má podobný jako Mr. White, ale neumí anglicky. Což je možná dobře, budeme rádi, když Ayumu zůstane na titulcích výhradně snowboardově orientovaných magazínů. Domácí borci Pat BurgenerDavid Habluetzel se umístili na druhém a třetím místě. Druhé místo v ženské kategorii získala usměvavá klokanice z Austrálie Torah Bright a třetí pak Japonka Hikaru Oe.

Muži halfpipe (Top 6)
1. Ayumu Hirano (JPN) 91.37
2. Patrick Burgener (SUI) 88.87
3. David Habluetzel (SUI) 88.62
4. Matt Ladley (USA) 87.75
5. Louie Vito (USA) 83.75
6. Brett Esser (USA) 75.74

Ženy halfpipe
1. Arielle Gold (USA) 90.12
2. Torah Bright (AUS) 84.12
3. Hikaru Oe (JPN) 77.74
4. Sophie Rodriguez (FRA) 71.62
5. Mirabelle Thovex (FRA) 71.12
6. Clemence Grimal (FRA) 67.62

Češi a Slováci na Laax Open 2016
Contestu se kromě největších světových jmen závodního snowboardingu zúčastnila i čtveřice čechoslováků. Nejúspěšnější byla Šárka Pančochová, která v disciplíně slopestyle obsadila 11.místo. Slovenská naděje Klaudia Medlová neměla svůj den a skončila na předposledním místě v semifinálovém klání. Pánské osazenstvo ve složení Dušan KřížMiki Pajer se neprobojovalo skrze kvalifikační boje. Další česká naděje Petr Horák, dala před Laax Open přednost vynikajícím sněhovým podmínkám v USA.

Úspěšný, kvalitními jezdci a vysokým prize money nabitý Laax Open 2016 je za námi. Doufáme, že skrze tento mini report jsme vám atmosféru a závod jako takový alespoň částečně přiblížili a společně se budeme těšit na další ročník největšího evropského snowboard contestu!

Kompletní informace můžete najít i na oficiálním webu akce www.laax.com/open.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!