Burton Špindl Spring Sessions 2010

Duben už obvykle nebývá v našich končinách úplně ideální čas pro snowboarding, nicméně termín 8. - 11. dubna měli všichni jezdci v diářích nejméně desetkrát podtržený. Na programu byla akce, jejíž věhlas už dávno přesáhl hranice republiky a mezi celou komunitou patří mezi nejočekávanější události roku. Řeč je o Burton Špind Spring Sessions, která se tentokrát odehrála v pralesním stylu...

Džungle je vedro, vlhko, neprostupný porost a s tím související choroby, prostě peklo. To vše si žádá poctivé vybavení. Pevné boty, mačetu, moskytiéru, antimalarika a nejlépe i domorodého průvodce. Do freestylové džungle, která se rozbujela ve Svatém Petru v rámci letošní Burton Špindl Spring Sessions však byl potřeba zcela jiný hardware. Předně se hodil snowboard nebo lyže namísto mačety, kámoši místo průvodce, růžové bonbóny mírnící ranní bolehlav místo antimalarik a často také hever, který by zavřel údivem rozevřené čelisti...

Džungle v Krkonoších
Je to tak. Tam, kde se loni točil kolotoč a světská paňmáma ládovala diabolky do vzduchovek, z ničeho nic vyrostly palmy. Zevlové se místo v plastových ohavnostech zabydleli v luxusním bambusovém nábytku a pro přehřáté jedince by připraven tropický altánek s bazénkem. To však byly pouze kulisy. Ty hlavní stavby stály ve svahu nad Svatým Petrem. Tak jako Mayské pyramidy utopené v džungli Yucatanu ohromily své objevitele, tak i výtvory Snowparkdesignu posadily nejednoho ze špindlerovských dobyvatelů na zadek. Prakticky celá spodní polovina černé sjezdovky se proměnila v jeden velký snowpark. Vedle již tradičních překážek, jako je rampa nebo skoky v průseku, zde vyrostla monstrózní heli-​line. Ta začínala macatým gapem, který letos disponoval hned dvěma odrazy. Poté následoval neméně velký booter a poté se už před jezdci tyčil corner, který navíc od loňska povyrostl do délky o dobré dva metry. Na druhé straně sjezdovky nechybělo rozsáhlé naleziště dřevěných překážek, pro těžaře tropických dřevin hotový sen. Stejně jako pro přítomné snowboardisty a lyžníky, brousící tuto dřevěnou nádheru jak o život. Pro dřevokazné nadšence byl mimo jiné k dispozici originální “bikerský” butter, oblíbené falické bonkoviště dole u lanovky, obří dřevěná duha v průseku a bambusový wallride. Také na nedaleké Hromovce vyrostl velmi příjemný parčík pro širokou veřejnost, o jehož kvalitách svědčí i to, že v něm spoustu času trávil nejeden pralesní divoch. Zkrátka, co se týká snowparku, šlo o stavitelství na té nejvyšší úrovni.

Volání rodu
Už dlouho před tím, než se džunglí začaly nést zvuky hromadného vzývání freestylových bohů, se do Špindlu začali sjíždět radikální vyznavači tohoto náboženství. Prales se tak brzy hemžil celou řadou ježdění chtivých zvířat. Nechyběl Pepé Samek, Tomáš Tuzar, Darek Bergmann, Honza Nečas, Roman Dlauhý, David Čonka, Honza Zajíc, Matěj Novák, bratři Kaňůrci, Dan Paulíček, Porketrovic bráchové, Martin Matoušek, Boris Čičman, Jožin Toufar, Martin Mikyska, Richard Skandera, Kupča, čihalecká banda čerokézů a pochopitelně také nejméně sto dalších jezdců, kteří si svou stezku snowboardovou džunglí teprve klestí. Nechyběl ani početný kmen slovenských riderů vedených Matejom Matysom, polská parta, dorazili dokonce i potomci Vikingů v čele s Ville Uotilou Tero Porkajärvim a také zástupci germánských rodů s Aronem Holtermanem.

Hlavně přežít
Kdo se prosekal džunglí do míst, kde končí koryto rampy, mohl vidět, jak se na něj směje losovací kolo. Na tomto kole si při iniciačním rituálu zvaném Nike 6.0 Trick Survival mladí jezdci losovali triky, které následně museli odjet. Tím dokázali, že patří mezi dospělé bojovníky svého kmene a mají právo se při večerní oslavě postavit na bar po bok zkušených pardálů. Pole jezdců bojujících o prvenství v tomto netradičním závodě značně proklestil vylosovaný trik v podobě libovolné rotace o 1080 stupňů. Zbylé adepty pak sejmul řeznickým stylem Honza Nečas. Když si totiž vylosoval trik dle vlastního výběru, roztočil svůj double backflip a bylo vyřízeno. 

Létající oko
Domorodci skrývající se v bujném porostu i jejich přespolní bratři byli ve Špindlu svědky magického úkazu, kdy se na nebi objevil hučící démon. Šamani, kteří měli po požití halucinogení Ayahuasci vidění, v němž se nad pralesem zatáhlo nebe, se bez váhání vrhli do zaříkávání a přivolali létajícího démona již v pátek odpoledne. Na oblohu tak vystoupal obří pták, z jehož těla trčely na všechny strany podivné válce se skleněnou čočkou na konci a tento dravec neúnavně kroužil nad těmi největšími překážkami. Freestylové indiány v tu chvíli posedlo pravé šílenství. Jeden za druhým se spouštěli z kopce dolů a snažili naklonit si létajícího boha těmi nejlepšími triky. Mezi nimi vynikal Tomáš Tuzar, Tero Porkajärvi, Darek Bergmann, po zraněních z minulých bojů již téměř zotavený Roman Dlauhý, Honza Nečas a hromada dalších. Dokonce i nejmladší bojovníci pralesního národa (Porketovic braši, Dušan Kříž...atd.) odvážně přelétali přes obří gap.

Bohové se zlobí
Vize budoucnosti, jež měli místní šamani, potvrdili v pátek večer i kouřové signály z hydrometeorologického ústavu. Temná předtucha věštící pro třetí den Spring Sessions mizerné počasí se zdála být nevyhnutelná. Po dvou dnech, kdy se z jezdců postupně stali nefalšovaní rudokožci (válečné zbarvení typu sůva), se tak všichni vydali bez obav křepčit za doprovodů hlasitých zvuků vyluzovaných skupinami Fast Food OrchestraNavigators. Někteří skalní domorodci pak pokládali na barový oltář neskutečné množství mozkových buněk a masochisticky poškozovali svá játra až do svítání. Není divu, že se následujícího dne vyvalili ze svých chýší až okolo poledního. O moc ale nepřišli, protože bohové se večerním rituálem usmířit nenechali a nad Špindlem se skutečně honila těžká mračna, zasypávající čas od času prales přívaly mokrého sněhu.

Hrdinové kmene
Ani to však nezabránilo tomu, aby se v parku na Hromovce odehrálo měření sil otevřené všem přítomným – Public Contest. Z něj vyšli vítězně Štěpán RokosGábina Matoušková. Dole v Petru se tou dobou opět scházeli příslušníci freestylového kmene, kteří se bez ohledu na počasí rozhodli pokořit největší corner, co kdy ve Špindlu stál. Kromě skoků vysoko nad místními palmami bylo k vidění i několik pokusů o double rotace přes hlavu, včetně odjetého double backflipu Darka Bergmanna. Závěr třetího dne rituálního loučení se zimou pak proběhl v režii opičáků ze stáje Big Boss, jejichž večerní show spolu s ohnivou vodou opět zamíchaly mozky velké části přítomných. Neměli bychom také zapomenout na vyhlášení nejlepšího bojovníka, kterým se stal Tero Porkajärvi. Z holek byla nejlepší domorodou ženou vyhlášena Klaudia Medlová a v kategorii indiánských mláďat to byl Ondra Porkert.

Pocta náčelníkům
Pralesní rituál jménem Burton Špindl Spring Sessions 2010 se jednoznačně vydařil. Těžko hledat něco, co by se téhle akci dalo vytknout. Naopak. Prakticky ve všech ohledech překonala vše, na co jsme na českých horách zvyklí. Ať už je to snowpark, organizace, přístup k účastníkům, snaha posouvat se dál nebo doprovodný program. Za to si organizátoři v čele s hlavním náčelníkem Petrem “Motorem” Najmanem zaslouží největší respekt. Díky šamani, díky. Jdu shánět oběť, kterou bych položil na pralesní oltář jako důkaz vděku za letošní Burton Špindl Spring Sessions.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!