Krom Wars

Konec léta přinesl akci akcí. Moravská Kroměříž hostila Krom Wars a jak to celé dopadlo se dozvíte právě u nás! Kontrolujte!

Všichni jsme se na to těšili a nakonec se dočkali. První zářijovou sobotu se totiž veškeré freeski dění přesunulo do moravské Kroměříže, kde místní lokál Jirka Volák a spol uspořádali grandiózní zakončení léta v podobně akce Krom Wars. Už od prvních informací o akci se čekalo, že půjde o kontest, který by se mohl dočkal superlativů jako legendární, monstrózní, boží, prostě mi určitě všichni rozumíte. A dopadlo to tedy nakonec opravdu tak? No čtěte dál a uvidíte…

Už sobotní dopoledne odpovědělo na otázku, jestli mistr počasí nebude dělat starosti. Nedělalo. Kluci si i s počasím dali záležet a bylo tak hezky, až to bylo nechutně sexy. Davy domácích zvědavých fandů se pomalu líně shromažďovali na místním koupališti Bajda, které se nachází opravdu pár kroků od centra Kroměříže. A, že se jich nakonec sešlo opravdu požehnaně.Areál vypadal taky epesně. Všemu dominovala rozjezdová rampa s odrazem, která již netrpělivě očekávala na pozvanou šestnáctku zabijáků. O ostatní diváky tu bylo postaráno opravdu královsky. Nechyběl Jägermeister stánek, Ridentity stánek, náš FR stánek, pivní stánky. Prostě všechno, co patří k pořádné letní zábavě. O rozkošných dívčinách v bikinách nemluvě. To pak mohl mít každý mužský návštěvník i jeden osobní stan(ek) v trenýrkách. 

Kvalifikace

Všechno ale pomalu směřovalo k odpolední kvalifikaci, ke které nakonec nastoupilo celkem patnáct borců. Jak už to tradičně bývá, pár jedinců se nakonec omluvilo, a tak na startu chyběla německá dvojce Johannes DrexlThomas Trifonitchev nebo zraněný Szczepan Karpiel. Ty však kvalitně zastoupili domácí naděje jako Vlasta Woznica, Tomáš Faistauer nebo zkušený Riči Skála. Kvalifikační koncept byl z rodu nenáročných. Dvouhodinový jamík a na další polety se mohla těšit pouze nejlepší osmička. Triky se předváděly snad všechny, na které si jen vzpomenete. Flatspiny, corky, bia, rodea, switche. Nechybělo zkrátka nic. Na řadu samozřejmě přišli i doublevitosti. Double corky předvedl například Michal Peč nebo Mário Skála. Oblíbený kangaroo flip se stal terčem třeba Robina Holuba, Bartka Sibigy, Romana Dalekého či Jana Krzysztofa. Parádní switch double pak vytasil Dan Hanka a třeba maďarský Lukáš Tršo se nenechal zahanbit double sideflipem.

Porota tak do finálové osmičky nakonec vybrala sestavu Mário Skála, Michal Peč, Bartek Sibiga, Jan Krzysztof, Robin Holub, Martin Horák, Lukáš VaculíkBenedikt Winkler.

Finále

Celá Krom Wars crew návštěvníky, ale ani po kvaldě nešetřila a diváci tak mohli zčekovat například breakdance šílence nebo holky reprezentantky, které předvedly svoje skills na trampolíně. No a deset nejšťastnějších diváků se pak navíc prolítlo nad Kroměříží v helikoptéře. To jde ne? Ale zpět k tomu, co nás zajímá nejvíc. K freeskiingu. Finále totiž mělo decentně netradiční koncept. Jednoduše následovalo dalších pět kol vždy po jednom skoku a ten, co předvedl největší crash, kredenc, prostě, ten kdo to nejvíc poslal na záda měl smůlu a šel z kola ven. To co potěšilo zejména mužskou část pokolení publika pak byli taky ladné hostesky v bikinách, které nesly cedule se jmény rajdrů finalistů. Krása pohledět. No a nezapomeňme ani neúnavného spíkra Davida Egydyho, který celý den poctivě burcoval davy. 

První, kdo neunesl tíhu Krom Wars byl Robin Holub, který si v prvním kole nepadl do noty se svým kangaroo flipem a končil. Další kolo vystavilo stopku Lukáši Vaculíkovi a z nejlepší šestky se pak poroučel polský Jan Krzysztof, který taky se svým dablem nebyl úplně za dobře. O zrádnosti tohoto formátu se pak přesvědčil velký favorit a asi nejlepší muž kvalifikace Martin Horák. Ač nerada, tak ho porota po jeho 1080 musela i s jeho hosteskou poslat na koupačku do bazénu. Zbyl tak závěrečný kvartet, z něhož bylo jasné, že vypadne už jen jeden a na zbytek čeká sladké superfinále. Michal PečBartek Sibiga si se svými 900 na různý způsob postup pohlídali, stejně jako Mário Skála. Jasné tak bylo, že na nepopulární čtvrté příčce skončí Čechorakušan Ben Winkler.

Superfinále

Orgasmus alias vyvrcholení celých Krom Wars bylo tady. Finálové trio Mário Skála, Michal PečBartek Sibiga mělo úkol jasný. Tři skoky, dva nejlepší se počítaly. Michal Peč v první jízdě předvedl svoje bio 900. Pak však dvakrát okoštoval double cork 1260, který mu však ani jednou nevyšel, a tak Pečák nakonec ulovil třetí flek. Mário Skála ve finále příliš neriskoval. Předvedl cork 900 tail nebo učebnicový flatspin 540 a jasně si pohlídal stříbro. Je tak jasné, že největším zabijákem se stal polský Bartek Sibiga. Ten předvedl asi nejhezčí cork 900 dne, kdy do něj zakomponoval mute to japan. K tomu navíc přihodil perfektního kangaroo flipa japan a nebylo, co řešit. Prizemoney 10 000Kč tak směřovaly k našim severním sousedům. Jasný vítěz.

Po skončení se nemohlo dít nic jiného než klasická párty v klasickém freeski stylu. Co to znamená? Upřímně, to tady publikovat nemůžu. Nicméně kroměřížský diskoklub Oskol musel zažít jeden z nejdivočejších večerů ever. Dj´s Jorgos, Pauser, DTonate a další sekali do lidí jeden hit za druhým a Jägermeister párty končila tradičně až za ranního úsvitu. Jestli chtěl někdo nejlepší možné zakončení léta, neměl na Moravě chybět. Jirka Volák a jeho ostatní bros si zaslouží největší pochvalu a respekt. Jednoznačně nejlepší akce léta, která si příští rok zaslouží pokračovaní. Počasí za jedna s hvězdičkou, návštěva na jedna s dvěma a organizace snad ještě výš. Čistá profesionalita. Božkost na druhou. Kdo si tohle neužil, musí mít nějakou duševní poruchu. Nemám co víc dodat. Dík všem a za rok prosím repete

sledky Krom Wars:

1. Bartek Sibiga (POL)
2. Mário Skála (CZE)
3. Michal Peč (CZE)
4. Ben Winkler (AUT)
5. Martin Horák (CZE)
6. Jan Krszysztof (POL)
7. Lukáš Vaculík (CZE)
8. Robin Holub (CZE)

Web Krom Wars ZDE

Hutnou fotogalerky od Lukina Wagnetera čekejte v nejbližších dnech.

Další zajímavé články

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...

Laax nás zve na třetí epizodu The Crap Attack 2024

Pravidelná dávka shredu z Laaxu se hlásí ve třetím díle The Crap Attack...