Tříchodové závodní menu od Přemka Vidy
29.11.2010
Na přelomu října a listopadu se nám díky našemu kuchaři Přemkovi Vidovi podařilo nashromáždit dostatek zajímavých ingrediencí na vydatné tříchodové menu. Na následujících řádcích si tak můžete vychutnat nahlédnutí pod pokličku závodního snowboardingu, aneb reprezentační kuchyni na tripu...
Předkrm: Tyrolské motance
Jako předkrm jsme v našem menu zvolili variaci slaného pečiva, tzv. Tyrolské motance, na které potřebujeme kvalitní těsto. Těsto hněteme a poté uložíme do studena v našem případě do malebného prostředí rakouského ledovce a zde necháme pár dní uležet.
Zhruba po čtyřech dnech těsto z chladného prostředí vyndáme, posléze rozdělíme na tři díly, které plníme různými nádivkami jako je FS 360, backflip FS i BS 720, FS 900. (Pro potěchu oka můžeme přidat i speciální doublecorkovou přísadu, o které se ale dozvíte více v nadcházejícím čísle Freemagazinové snowboardové kuchařky.) Dále těsto převálíme přes připravené hrbolky necháme vykynout potřeme máslem, pečeme v předehřáté troubě, posypeme solí a servírujeme.
Hintertux je na podzimní cooking show ideální, o čemž nás přesvědčili i kuchaři z ostatních zemí. V jedné lednici se tak sešly gurmánské speciality z Finska, Švýcarska, Německa, Belgie, ale i ze Slovenska.
Hlavní chod: Raklet ze Saas Fee
Hlavní chod nebylo těžké vybírat, zvolil jsme Raklet. Když raklet tak z kvalitního sýru a ten nejlepší rozhodně najdete ve Švýcarsku. Mně osobně nejvíce chutná v Saas-Fee, kde ho podávají během Evropského poháru v rampě.
Háček je v tom, že zasloužit si ho musíte zdoláním šestimetrových stěn ledového koryta. Což se podařilo 78 klukům a 26 holkám. Nejvíce si na rakletu pochutnal s medailí na krku v cíli Laari Ilkka-Eemeli, Ricciardi Aluan a Sergey Tarasov. Za holky Cilka Sadar, Ursina Haller a švýcarská víla Nadja Purtschert.
Mezi strávníky nechyběli ani zástupci z naší knedlíkové republiky a tradičně nejvíc se dařilo Honzovi Nečasovi, který za jízdu fs 720, cab 720, fs 900, bs 540, fs 540 a alley-oop bral 6.místo. Matěj Novák ani Martin Mikyska nedokázali zkrotit své chuťové buňky, jízdy kvůli tomu nezajeli čistě, takže si v cíli na pochoutku museli vystát dlouhou frontu, když obsadili 38. respektive 60.místo. Jedinou naší zástupkyní v ženské kategorii byla Diana Augustinová, která obsadila 20.místo a nějaká ta brambora se sýrem na ní taky zbyla.
S plným břichem se sice nikomu moc do žádné aktivity nechtělo, ale bylo potřeba udělat si místo na dezert a tak se kluci proletěli i na skocích kde pilovali svoje triky.
Dezert: Londýnské řezy
Za doslova světovým dezertem podávaný tradičně v období Helloweenu v Battersea parku v rámci LG Freeze Festivalu jsme se museli ze Saas Fee přesunout po vlastní ose až do vzdáleného Londýna.
Londýnské nebo také někdy hraběnčiny řezy napekla mezinárodní lyžařská federace FIS v dostatečném množství, aby je mohla v rámci World Cupu rozdat nejen odvážlivcům, kteří si troufli motat virgule na obří 35 metrů vysoké a 300 tun vážící konstrukci, ale i těm mlsounům dole, kteří je přišli v hojném počtu obdivovat a že toho bylo k vidění i slyšení bylo opravdu hodně. Svoje umění kromě snborců předvedli postupně lyžníci, v okolních stanech Djové, kapely a k vidění byla i biketrialová show.
Poprvé si tenhle dezert v Londýnské atmosféře přijel vychutnat Martin Mikyska, který si po pohledu z věže dolů den před závodem, užil bezesnou noc. Nakonec se s nástrahami konstrukce popral statečně a krom odjeté BS 7 v tréninku, v závodě pod tlakem obrovské konkurence vyhrotil BS 900, kterou se mu ale nepodařilo v měkkém dopadu ustát a tak nakonec obsadil 66.místo.
To Honza Nečas přijel do Londýna s jinými plány než sbírat zkušenosti a po tréninku bylo jasné, že Neči na postup do finále má, ale že to v konkurenci doublecorkařů bude mít hodně složité. Los mu určil nabitý Heat 1, kde byli borci jako Gian Luca Caviagelli, Marco Grilc, Gjermund Braaten, Seppe Smits, Ville Paumola, Iouri Podlatchikov či Petja Piiroinen. Neči motal FS 1080 a svůj oblíbený double backflip. Oba triky odjel čistě, na vytoužené finále to ale nestačilo a obsadil celkově 25.místo.
Z finálového nejvíc vypečeného plechu měl nakonec právo vybírat jako první Marco Grilc následovaný juniorským mistrem světa ve slopestylu Norem Staale Sandbachem a belgickou hvězdou Seppem Smitsem, kteří ve večerním finále předvedli všichni doublecorkovou rotaci o 1080 stupňů.
Na závěrečnou kávičku jsme se vrátili do Saas Fee, kam se přestěhoval i celý snowboardový závodní svět kuchařů i strávníků za dalším dílem Světového poháru v rampě.
Tolik pohled do reprezentační kuchyně. V současné době už početná parta českých jedlíků působí ve vyhlášených snowparcích amerického Colorada, takže si můžete být jistí, že vás čeká další menu, jak se na U.S.A. sluší a patří - ve velikosti XXL. Stay tuned!
Další zajímavé články
Video a rozhovor: Mladá krev z Horsefeathers sází v rakouském Zillertalu!
Mladá krev značky Horsefeathers vyrazila před Vánoci do rakouského Zillertalu na první zastávku Valley Ralley a během tréninku na závod natočila společně s lokálním kameramanem Andreasem Monsbergrem minutový edit plný energie a pořádných triků!
Rozhovor k akci roku - Winter fest na Bukovce, který nás čeká již za několik dní
Pamatujete si Just ride pod naší taktovkou? Legendární akce na českých horách s celou řadou možností testování snb vybavení, contestů a divokých aftrošek. Tak akce s podobným konceptem se pořádá i letos na Bukové hoře a k té příležitosti jsme vyzpovídali partu shaperů z Bukovky, která má celou akci na starosti. Tak jdeme na to!
Pro rider, DJ a organizátor DIYX - Ethan Morgan hostem Tupý Hrany podcastu
Snowboardista, DJ, organizátor legendárních akcí DIYX a pro rider českého brandu Horsefeathers Ethan Morgan byl 101. hostem podcastu Tupý Hrany. Kluci tak poprvé prolomili ledy na světové scéně a vytvořili první anglický díl v jejich historii.